ro | en

Székely ruhát vásárolt a Ditrói Kulturális Egyesület

A Ditrói Kulturális Egyesület a község közösségi életének szervezője. Számtalan kulturális, programot szervez egész évben. Részt vesz a nemzeti ünnepek és megemlékezések szervezésében is. Az egyesület vezetői és a közreműködők egyaránt székely ruhát viselek minden jeles alkalommal. Ezzel is népszerűsítve és bíztatva a község lakóit, kicsiket és nagyokat, hogy bátran öltsék magukra a hagyományos viseletet. Legyen az egy nemzeti megemlékezés, iskolai ballagás, bérmálkozás, vagy egy egyházi ünnep. 


Az egyesület azért szeretett volna székely ruhát készíttetni, hogy segíthessen a fiataloknak is, akiknek nincs ruhájuk, de szeretnének, népi viseletbe öltözni. Lehetőséget biztosít a kölcsönzésre. 


Ezek a ruhák időtállóak, minőségi anyagból készültek, kézzel varrták őket. Egy szett ruha a következő darabok alkotják a viselet egészét: hímzett ing, alsószoknya, mellény, szoknya és kötény. 


A ruhák megvásárlását Hargita Megye Tanácsa és Ditró Község Önkormányzata tette lehetővé. Előbbi 3000 lejjel, míg utóbbi 1630 lejjel járult hozzá a ruhák megvásárlásához. Támogatásukkal hat rend ruhát sikerült vásárolni négy női viseletet és két férfi viseletet, ezúton is szeretnénk megköszönni.

2024 © TURINFO-DITRÓ.  Készítette: repyx