ro | en

Orotva Egyesület Népviseletet vásárolt

Orotva egy kis, pár száz lelket számláló település. A hegyek között elnyúló település egy zárt közösség, melyben élénken élnek még a hagyományok. Az egyesület fő tevékenysége, hogy tovább éltesse, életben tartja a hagyományokat. Folyamatos a néptánc oktatás már a legkisebb korosztálytól is, amatőr színjátszó csoportot működtet. Még élnek a farsangolás, az éneklés, az aprószentekezés hagyományai is. Ezért nem meglepő, ha az ünnepeken, ballagásokon, búcsúkon népviseletbe öltöznek az emberek. 


Egyesület célja volt, hogy segíthessen azon személyeknek, kiknek nincs saját székely ruhájuk, vagy nincs, kitől kölcsön kérjenek, de szeretnének, népviseletet viselni. Ezért vásárolt hat rend székely ruhát: három rend női ruhát és három rend férfiruhát. A férfi viselet posztó nadrágból, buggyos ingből és zsinórozott mellényből áll, míg a női viselet szoknyát, alsó szoknyát, hímzett inget és mellényt tartalmaz.


Sikerült megtalálni azt a pályázati lehetőséget, mely lehetővé tette a vásárlást. Hargita Megye Tanácsa 3000 lejjel míg Ditró Község Önkormányzata 1700 lejjel támogatta a vásárlást. Ezúton is szeretnénk megköszönni támogatásukat.

2022 © TURINFO-DITRÓ.  Készítette: repyx