Népviseletet vásárolt az Orotva Egyesület 2023

Orotva egy kis falu a hegyek között, néhány száz fős közösség, ahol a hagyományok élénken jelen vannak. Az Orotva Egyesület kiemelt figyelmet fordít arra, hogy ápolja és továbbvigye ezeket a hagyományokat ebben a kis közösségben. Itt a legkisebbek is részt vesznek a néptánc oktatásában, és a farsangi mulatságok, éneklések, aprószentekezések hagyományai továbbra is élnek. A település lakói nagy tisztelettel viseltetnek a hagyományok iránt, így ünnepeken, ballagásokon, búcsúkon gyakran a népviseletet öltik magukra.

Az egyesület fő célja az volt, hogy segítsen azoknak, akiknek nincs saját székely viseletük, vagy nincs lehetőségük kölcsönkérni, de szeretnének népviseletben részt venni az ünnepnapokon. Az Orotva Egyesület 8 rend székely viseletet készíttetett Hargita Megye Tanácsának támogatásával, amelyből 4 rend női és 4 rend férfi viseletet alakítottak ki. A férfi viselet posztó nadrágból, ingből és díszes mellényből áll, míg a női viselet tartalmaz szoknyát, alsó szoknyát, hímzett inget és mellényt.

A viseletek megvásárlását, elkészíttetését Hargita Megye Tanácsa tette lehetővé, 8.437 lejjel járult hozzá a ruhák megvásárlásához. Ezúton is szeretnénk megköszönni a támogatást, nagy örömünkre szolgál, hogy Hargita Megye Tanácsa segítségével az egyesületünk népszerűsíteni tudja a székely ruha viseletét.

2024 © TURINFO-DITRÓ.  Készítette: repyx