Marosán Csaba színművész irodalmi estje Ditróban - Humor az irodalomban

A Ditrói Kulturális Egyesület szervezése által, Hargita Megye Tanácsának és Ditró Község Önkormányzatának támogatásával sikerült vendégül látni Ditróban Marosán Csabát a Kolozsvári Állami Magyar Színház tehetséges fiatal színészét. A Ditrói Kulturális Egyesület számára kiemelten fontos a kultúra, az irodalom, a költészet megőrzése, átörökítése és népszerűsítése a településen, illetve a régióban. Ahhoz, hogy kisebbségként megmaradjunk szülőföldünkön, fontos olyan fiatal generáció nevelése, aki ismeri történelmünket, kultúránkat, irodalmunkat, illetve költészetünket. Ezen szempontokat figyelembe véve az egyesületünk igyekszik olyan eseményeket, illetve rendezvényeket szervezni, amelyek hozzájárulnak ezen célok eléréséhez.

Az idei évben a Ditrói Kulturális Egyesület ismét sikeresen pályázott Hargita Megye Tanácsának általános kulturális pályázati kiírásán, mely által Marosán Csaba és Bogdán Zsolt színművészek előadó estjei bemutatására kerül sor két különböző időpontban. Az első előadásra 2021. július 27-én kedden délután 17:00 órakor került sor a Ditrói Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Házban, mely keretén belül Marosan Csaba színművész „Humor az irodalomban” című szórakoztató és tanulságos műsorát láthattuk, amely diákoknak és felnőtteknek is egyaránt élvezetes volt. Nyár közepén visszatértünk az iskolába egy humoros irodalomórára. Megtudtuk, hogy Arany János a legtöbb szót felhasználó költőnk, azt is, hogyan reagált Jókai Mór a finnugor nyelvrokonság hírére. Liszt érzékenyek vagyunk? - hallgathatunk Bartókot. Az is kiderült, hogy egy évben négy ünnepünk is van, mivel magyarok vagyunk. Hallhattunk népköltészetről, Nobel - díjasainkról, rímekről és még sok egyébről, mindenről humorosan. Nevettünk, énekeltünk, verseltünk. Örültünk. Jó volt mindennek a részese lenni. Marosán Csabától útravalót is kaptunk: ''Tegyetek olvasókká minden népeket, Megkeresztelvén őket a lírának, a prózának és a drámának nevében. Járjatok békében!''. Köszönet a színművésznek a felejthetetlen, lélekemelő előadásért, azért is, hogy mosolyt varázsolt az arcunkra!

Ezúton is szeretnénk megköszönni Hargita Megye Tanácsának és Ditró Község Önkormányzatának a támogatást, mely segítségével létrejöhetett ez a színvonalas irodalmi est. A következő irodalmi esten Bogdán Zsolt színművészt fogjuk vendégül látni Ditróban az ősz folyamán.

2024 © TURINFO-DITRÓ.  Készítette: repyx