Jean-Baptiste Poquelin Molière - TARTUFFE AVAGY AZ IMPOSZTOR Csíki Játékszín Ditróban

A Ditrói Kulturális Egyesület számára kiemelten fontos a kultúra, a hagyományok, az irodalom, a költészet megőrzése, átörökítése és népszerűsítése a településen, illetve a régióban. Ahhoz, hogy kisebbségként megmaradjunk szülőföldünkön, fontos olyan fiatal generáció nevelése, aki ismeri történelmünket, hagyományainkat, kultúránkat, irodalmunkat, illetve költészetünket. Ezen szempontokat figyelembe véve az egyesületünk igyekszik olyan eseményeket, illetve rendezvényeket szervezni, amelyek hozzájárulnak ezen célok eléréséhez.

Az idei évben a Csíki Játékszín egyik legsikeresebb komédiáját tudjuk elhozni és a ditrói közönségnek bemutatni, ez a színdarab pedig a Jean-Baptiste Poquelin Molière TARTUFFE AVAGY AZ IMPOSZTOR. Az előadásról: Nagy divatja van az akcióhősöknek. Pontosabban az akciók hőseinek. Nevezhetjük őket politikusnak, egyházi méltóságnak vagy éppen jó barátnak. Azoknak, akik megmondják helyettünk, mit kell tennünk, mit kell éreznünk, eljátsszák, hogy kell viselkednünk – és mi örömmel hiszünk nekik. Kényelmesebb, mint ellentmondani. De miért akarunk hinni még annak is, akiről kiderül, hogy nem méltó a bizalmunkra? Miért e vonzalom a csalók, képmutatók iránt? Molière beszédes nevet adott főhősének. A Tartuffe a föld alatt rejtőző szarvasgombára utal, ahogy a csaló, képmutató ember is eltakarja igazi arcát. Molière közel 400 éve írta keserű komédiáját – de a világ, s benne az ember mit sem változott azóta. Veszélyesek az álszentek, de veszélyesek a hiszékenyek is, akik őket táplálják, s akik örömmel szabadulnak a gondolkodás terhétől. S hogy ebben a társasjátékban végül ki győz? Erre kereste a választ Molière is, s erre keresi a választ a mi előadásunk is.

Hargita Megye Tanácsának kulturális projekteket támogató pályázati kiírásában a Ditrói Kulturális Egyesület sikeresen pályázott ezen színdarab bemutatására, így sikerül megszervezni az eseményt. A Ditrói Kulturális Egyesület, valamint Hargita Megye Tanácsának és Ditró Község Önkormányzatának támogatásával 2022. október 15-én, szombaton 19:00 órai kezdettel ezen színdarab bemutatására kerül sor, a Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Ház színháztermében.

2024 © TURINFO-DITRÓ.  Készítette: repyx