Ditrói Férfi Dalkör részvétele a VII. Székelyföldi Huszár- és katonadal találkozón Csernáton községben

Ditrói Férfi Dalkör részvétele a VII. Székelyföldi Huszár- és katonadal találkozón Csernáton községben

A Ditrói Kulturális Egyesület számára kiemelten fontos a kultúra, a hagyományok, illetve a katonadalok megőrzése, átörökítése és népszerűsítése a településen, illetve a régióban. Ahhoz, hogy kisebbségként megmaradjunk szülőföldünkön, fontos olyan fiatal generáció nevelése, aki ismeri történelmünket, hagyományainkat, kultúránkat, illetve katonadalainkat. Ezen szempontokat figyelembe véve az egyesületünk igyekszik olyan eseményeket, illetve rendezvényeket szervezni, támogatni amelyek hozzájárulnak ezen célok eléréséhez.

2022. szeptember 4-én szervezik meg Csernáton községben a VII. Székelyföldi Huszár-és Katonadal találkozót. Az esemény Erdély szerte az egyetlen ilyen tematikájú találkozó, első kiadásától kezdve nagy népszerűségnek örvend, mind a dalcsoportok, mind a nagyközönség részéről. Szükség van a katonadalok bemutatására, éneklésére, mert a kötelező katonai szolgálat megszűnése után kevés alkalom adódik közösségünk számára, hogy halljuk, énekeljük és továbbadjuk ezt az értéket.

A Ditrói Kulturális Egyesület égisze alatt működő Ditrói Férfi Dalkör Hargita Megye Tanácsának kulturális projekteket támogató pályázati kiírásában sikeresen pályázott a Csernáton községben megrendezésre kerülő VII. Székelyföldi Huszár-és Katonadal találkozón való részvétel utazási költségeinek fedezésére.

A Ditrói Férfi Dalkör 2019-ben vett részt első alkalommal ezen a találkozón, 14 csoporttal együtt, szám szerint több mint négyszáz résztvevő mellett.  A szabadtéri színpad a Haszmann Pál múzeum kertjében volt felállítva. 2020-ban a világjárvány miatt online szervezték meg a találkozót, minden dalcsoport, köztük a dalkörünk is egy-két katonadalt küldött be a szervezőknek, videofelvételen, amelyeket a Brassai Magyar Adás tűzött műsorra. A tavalyi évben, 2021-ben a járványügyi intézkedések betartása mellett ismét ott lehettünk ezen a kivételes találkozón, Hargita Megye Tanácsának és Ditró Község támogatásának köszönhetően. Idén nagy örömünkre ismét elutazhatunk, immár a VII. alkalommal megszervezésre kerülő Székelyföldi Huszár-és Katonadal találkozóra. Nagy élmény sok szép katonadalt hallani, újakat tanulni, tapasztalatot szerezni, ismerkedni és nem utolsó sorban életben tartani, továbbadni a katonadalokat.

A Ditrói Férfi Dalkör lelkesen készül az eseményre és örülünk, hogy ott lehetünk, ezúton is szeretnénk kifejezni hálánkat Hargita Megye Tanácsának, Ditró Község Önkormányzatának és a Ditrói Kulturális Egyesületnek, hogy támogatásukkal részt vehetünk ezen az ünnepi rendezvényen.

2023 © TURINFO-DITRÓ.  Készítette: repyx