Ditrói Férfi Dalkör népszerűsítő videó bemutatása

A Ditrói Férfi Dalkör 2018 januárjában alakult 14 dalolni szerető és vágyó férfi társulásából, valamint Szabó Ágnes dalkör vezető támogatásával. A dalkör célja a katonadalok tovább éltetése, népszerűsítése és továbbörökítése. A katonadalok a folklórkincs szerves részét képezik, generációk adták tovább egymásnak. Ma, amikor már megszűnt a sorkatonaság, a hozzá kötődő szokások is megszűntek, így a besorozás, a regutabál, valamint a katonakísérő.  Egyre kevesebb alkalom van ezen dalok éneklésére. Az idősebbek még ismerik, de a fiatalok számára szinte ismeretlenek. Ezért tartjuk fontosnak, hogy énekeljük és terjesszük a katonadalokat, tartsuk életben nagyapáink és dédapáink hagyatékát.

A Ditrói Kulturális Egyesület égisze alatt működő Ditrói Férfi Dalkör Hargita Megye Tanácsának kulturális projekteket támogató pályázati kiírásában sikeresen pályázott a Ditrói Férfi Dalkör népszerűsítő videó elkészítésére. A videofelvétel három dalt tartalmaz:  Porzik, porzik a ditrói utca,    II. világháborús, általánosan ismert; A tölgyesi hegy aljában, II. világháborús katonadal, Korpos Ferenc ditrói lakostól és Érik a szőlő október után Sárosi Bálint gyűjtése 1979. Gyergyóújfalu. A felvételen részt vettek a dalkör tagjai: Keresztes Ferenc, Csibi Péter, Csibi Béla, Bíró András, Portik Ferenc, Szabó István, Simon Sándor, Bíró Levente, Kiss Róbert Flórián, Mezei László, Bajkó Károly, Molnár István, Fazakas Szilárd, Szabó Ágnes. A videó bemutatására 2021. november 11-én, csütörtökön reggel 10:00 órától került sor a Ditrói Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Ház konferencia termében.

Ezúton is köszönetet szeretnénk mondani Hargita Megye Tanácsának, hogy 1.800 lejjel, valamint Ditró Község Önkormányzatának, hogy 200 lejjel támogatta a videó létrejöttét. Meg vagyunk győződve, hogy van jövője a katonadaloknak és ez a videó is hozzájárul ahhoz, hogy minél több emberhez eljussanak.

2024 © TURINFO-DITRÓ.  Készítette: repyx