ro | en

Bethlen Gábor Alapkezelő ZRT. támogatások Ditróban

Ahhoz, hogy a községben megvalósulhassanak különböző programok a különböző korosztályok számára anyagi forrásokra van szükség. Ezeket a forrásokat pedig a pályázati kiírások biztosítják. A községben évente lezajló programok, legyen az kulturális esemény, hangszer vagy éppen néptánc oktatás, nyolcvan százalékát két egyesület bonyolítja le. Ezen két egyesület pedig a Ditrói Kulturális Egyesület, valamint az Orotva Egyesület.


A két szervezet egész évben azon dolgozik, hogy minél színesebb és mozgalmasabb legyen a község kulturális élete. Minden korosztály megtalálja a számára tetsző kikapcsolódási lehetőséget a településen. Az egyesületek elengedhetetlennek érzik, a magyar érték őrző és teremtő programokat, ezért is van több ízbe színházi előadás, zenés-táncos darabok, mese előadás. Ugyanakkor folyamatosan zajlik a néptánc oktatás az 1-12 osztályos tanulókig.


A 2019-es évben mindkét egyesület több más kiírás között sikeresen pályázott a Bethlen Gábor Alaphoz is, mely két pályázat ugyan teljesen eltérő témakörű, viszont ugyanazon célt szolgálja. A Ditrói Kulturális Egyesület színházi előadásra, míg az Orotva egyesület gyerekeknek táncház tábor megszervezésére pályázott sikeresen.


A projektek az elmúlt évben sikeresen lezajlottak. A színházi előadás a Csíki Játékszín Mágnás Miska című zenés produkciója volt, melyet hatalmas érdeklődés övezett. Az előadásnak helyszint adó ditrói Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Ház mind a 250 széke megtelt. A színészeket már a kezdéskor taps fogadta a színpadon. Az előadás végeztével pedig a közönség a felejthetetlen élményt állva, szűnni nem akaró tapsviharral köszönte meg a társulatnak. A program fő célja volt a magyar, minőségi kulturált kikapcsolódási lehetőség biztosítása a közösség számára, mely cél maximálisan teljesült.

Az Orotva Egyesület gyerekeknek szervezett néptánc tábort Orotván, mely program szintén nagy népszerűségnek örvendett, hiszen 40 gyerek vett részt a három napos intenzív oktatáson. Az egyesület kiemelt fontossággal kezeli, a hagyományőrzést és átörökítést, hiszen a gyerekek a jövő. Ahhoz, hogy ők mélyen átérezzék, és szívügyüknek tartsák a nemzeti identitásukat, a helyben maradás fontosságát elengedhetetlenek az ilyen jellegű programok. Erősíti bennük a közösséghez való tartozás érzését, ugyanakkor hasznos és tartalmas kikapcsolódást is biztosít.


Az ilyen jellegű programok megvalósítására nem lenne lehetőség a Bethlen Gábor Alapkezelő által nyújtotta pályázati lehetőségek nélkül. Minden általuk megítélt forint hasznosan került felhasználásra.

2024 © TURINFO-DITRÓ.  Készítette: repyx