hu | ro

Gray cattle farm

Ditrótól Tölgyes felé mintegy 14 kilométerre a Cengellér-tetőn található.
A gazdaságot létrehozó és működtető Csend Völgye Kft. ugyanis ezt a hegyi legelőt találta legalkalmasabbnak a szürkemarhák szabad tartására és tenyésztésére.

A szürkemarhákat 2004-2005 táján telepítették vissza Erdélybe.
Az első telepítési körben 14-15 darabos állományról beszélhetünk,  az első néhány jószág pedig a Hortobágyról származott. Később bővült egy 14 fős anyaállatcsoporttal, majd 19 fős törzsállománnyal, ezúttal a Kunsági Nemzeti Parkból.

A jelenlegi törzsállomány magvát 35 tehén és egy bika adja, ám a borjakkal és növendékekkel együtt a Cengellér-tetői szürkemarhacsorda ma mintegy ötven egyedből áll. A fejlesztési tervben az állomány továbbszaporítása szerepel: Maradt tehát a tenyésztés, de a tiszta vérvonalat megtartva.

A ditrói szürkemarha borjakat azonban egyelőre csak belföldön értékesítették: az állatokat jobbára Kovászna és Kolozs megyébe vitték, de van vásárlói érdeklődés több Hargita megyei közbirtokosság részéről is.

Szürkemarha ditróban

Az állatok télen-nyáron szabadon vannak, ridegtartásban. A mínusz
húszfokos hidegeket is simán átvészelik.

Az állatok legelőterülete 90 hektárra rúg; egyik felét megvásárolták, a másik felét bérlik.

Az Erdélyben tenyésztett állatokat nemcsak Bécsben, hanem még Olaszországban is ismerték és szerették, őseink a csordákat egész odáig hajtották, s ott adták el. Ezt az útvonalat ma szürkemarhák útjának nevezzük.

2024 © TURINFO-DITRÓ.  Created by: repyx